Beschrijving
Hoe kan jouw cliënt meer zin in het leven ervaren?
Door zich bewust te verbinden
De zin in het leven geeft onze cliënten richting en houvast. Vooral wanneer zij hun zin delen in hun relaties. Helaas is een goede verbinding voor veel van onze cliënten geen vanzelfsprekend gegeven. Verschillen, conflicten, verwijdering en zinloosheid liggen op de loer. Hoe kunnen wij als hulpverlener een handje helpen? Bijvoorbeeld door samen met onze cliënten te onderzoeken welke levenskunst hun leven en relaties zin geeft.
Levensbeschouwing geeft mensen een kader, een wat. Levenskunst past levensbeschouwing toe en
geeft mensen een kans, een hoe. Levenskunst afgestemd van filosofen als Buber en Levionas en
contextueel denkers als Nagy en Krasner, helpen bij het reflecteren op onszelf, terwijl we verbonden
zijn met onze omgeving. Samen schepte deze denkers de contextuele psychologie.
Met dit artikel vertaal ik de contextuele psychologie naar levensbeschouwing en levenskunst. Hierdoor ervaart onze cliënt volgens mij een grote zin in relaties met de eigen generatie, de generatie boven zich en de generatie na ons. Je leest in het artikel eerst psychologische educatie over relaties. Daarna lees je hoe je cliënten kunt ondersteunen bij relatieproblematiek. Het artikel is aangevuld met praktijkvoorbeelden.
Heb je meer zin in de psychologie over relaties
Wanneer je werkt met mensen, dan werk je ook met hun relaties. Want geen mens is een eiland. Daarom is het fijn om meer te lezen over de psychologie van relaties. Het inspireert ons hulpverleners en houd ons scherp.
Het meeste van mijn werk heeft de contextuele ziel in zich. Bevalt dit artikel je? Lees dan vooral meer van mijn werk. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de gratis blogs en de online artikelen voor collega’s op deze site. En mis geen enkele van de de gratis blogs, podcasts en video’s op Over Psychologie. Of bestel de inzichtkaarten ‘Denk aan de zin: uit met de onzin!‘ voor in je praktijkruimte.