Beschrijving
Je familie en schoonfamilie beter begrijpen
Hoewel je jouw familie en schoonfamilie niet zelf hebt uitgekozen, zijn dit belangrijke relaties. Wanneer de relaties goed zijn is (schoon)familie een veilige haven. Wanneer de relaties niet goed zijn, kan je daar veel last van hebben. Geen wonder dat veel mensen nieuwsgierig zijn in de dynamiek van (schoon)families. Gelukkig voorziet relatie psychologie in veel informatie naar deze relaties.
Hieronder lees je steeds een paar paragrafen van deze set online artikelen.
Artikel: Een ‘typisch’ middelste kind
Wil je meer weten over de positie van het middelste kind in een gezin? Lees dit artikel en leer je plek in de wereld kennen.
”Je bent het typisch middelste kind.” Dat werd mij in de puberteit vertelt. Wat dat dan was het ‘typisch middelste kind’, vroeg ik aan die persoon. Dat antwoord bleef vaag. Iets met ‘er buiten vallen’.
Artikel: Meer z!n in het leven door relaties
Z!n in ons leven geeft ons richting & houvast. Meer nog geeft het ons avontuurlijke lusten & een glimlach om de lippen. Het is fijn om z!n te hebben in het leven. Vooral als we het kunnen delen met ons gezin. Want te zien dat zij z!n hebben in het leven geeft ons mensen toch een heerlijke boost!
Helaas is een goede verbinding met ons gezin geen gemakkelijk gegeven dat ons in de schoot wordt geworpen. Verschillen liggen op de loer. En zo ook conflicten, verwijdering en zinloosheid. Hoe kunnen theorieën en levenskunst je een handje helpen?
Artikel: Doeslief tegen je ouders
Je ouders geven je het leven. Dat doen ouders biologisch en/of opvoedkundig gezien. Ouders geven je daarmee iets bijzonders. En zoals het gaat met ongevraagde cadeaus soms zijn ze niet helemaal je stijl of zeg maar gerust helemaal niet. Hoe dan dankbaar te reageren? Of beleefd vragen om een bonnetje zodat je het passend kan maken?
Artikel: Schoonouders zijn een nieuw terrein voor jouw oude(r) thema
Veel relationele patronen met onze ouders, komen in ons latere leven terug. Zo ook in de relatie me onze extra ouders. Onze schoonouders. Ben je op zoek naar meer informatie hierover? Lees dan vooral dit artikel. Daarna begrijp je meer over je familie en schoonfamilie.
Artikel: Wat kerstavond vertelt over jouw familie
Kerstmis toont ons onze familie
Familiebijeenkomsten maken ons vaak duidelijk hoe onze familie in elkaar steekt. Laat het maar aan Kerstmis over dat onze familie overbelicht wordt. Wil je meer weten over jezelf, leer dan deze Kerstmis je familie kennen.
Artikel: Een handvat voor gesprekken met je familie
Een handvat voor familiegesprekken
In veel families zien we dat bepaald gedrag, patronen of thema’s zichzelf herhalen door de verschillende generaties heen. Wil je begrijpen hoe dit werkt, en hoe je hierin het tij kan keren?
Artikel: Praten met en over je schoonfamilie
Meer begrip voor schoonfamilie
In veel families zien we herhaling van gedrag, patronen of thema’s over generaties heen. Dat is al interessant genoeg. Maar als je beseft dat dit waarschijnlijk bij je schoonfamilie ook het geval is, dan wordt je jezelf echt bewust van de complexiteit van relaties. Wil je hier meer van begrijpen?
Artikel: Schoonfamilie – een paar vragen
Hoe ga je om met een heel andere schoonfamilie? Een gemene schoonzus? Buitengesloten of verlegen voelen bij je schoonfamilie? In 2015 interviewde een journalist van Cosmo Girl mij over schoonfamilie. Ik gaf hier graag antwoord op. Helaas is het artikel niet meer terug te vinden bij Cosmo Girl zelf, terwijl de antwoorden nog steeds relevant zijn. Vandaar dat je hier goede vragen en persoonlijke antwoorden terugvindt over: familie en schoonfamilie.
Artikel: Je vader en je moeder maken je 2 x
Als ik jou wil leren kennen, en wil begrijpen wat je doet, kan het goed zijn om je ouders te leren kennen. Of toch in ieder geval de manier leren kennen hoe zij met jou omgingen. Op die wijze leer ik ook al veel over het soort ouder dat jij bent. Ben je nieuwsgierig geworden?
Waar kom jij vandaan? Of zoals tante Es dat vraagt: wies je vader, wies je moeder? Dat maakt uit. Dat maakt jou. De intergenerationele contextuele hulpverlening gaat nog een stukje verder. Zij bekijkt de hulpvraag van de cliënt, oftewel de thematiek, in de context van je herkomst. Oftewel jouw cultuur. Zij bevraagt cliënten over minimaal drie generaties. De vervolgvragen zijn dus, wie zijn je grootouders, wie zijn je kinderen, wie zijn je broers en zussen, wie is/waren je partner(s).
Artikel: Hoe verondersteld denken relaties met adolescenten verandert
De relatie met je kinderen is steeds in beweging door de ontwikkeling van personen en tijd. De ontwikkeling van je adolescent staat in het teken van het vinden van de eigen identiteit, het loskomen van ouders en het verdiepen van relaties met leeftijdsgenoten. Jullie relatie is dus gedoemd te veranderen. Het hoort bij het levensproces van jouw adolescent en jou als moeder. Meer inzicht in de wijze van ontwikkeling waarop de relaties van je adolescent veranderen, geeft je als ouder een handvat bij het ondersteunen van deze transformatie.
Nóg meer relaties verbeteren
Een mens blijft ook over de liefde en relaties bijleren. Dus krijg je na het lezen van de online artikelen meer zin om te gaan doen en ervaren? Dan zijn de online trainingen over relaties echt iets voor jou. Beviel het lezen je goed? Bestel dan de overige online artikelen of ga naar OverPsychologie. Heb je op het moment weinig tijd? Dan kun je jezelf dagelijks inspireren met één inzichtkaart. Maar, voor absolute diepgang boek je het beste een gesprek bij relatietherapeut Mirella Brok.