Relatietherapie is niet duur
Is relatietherapie duur?
Om die vraag te beantwoorden is het belangrijk om voor jezelf te weten; wat verwacht ik dat therapie mij geeft? En hoeveel heb ik daarvoor over? Op die manier kun je een inschatting maken hoe duur therapie voor jou is. Zet dus de kosten naast de baten. Hieronder lees je allereerst wat contextuele therapie jou en je omgeving geeft. Daarna lees je wat contextuele therapie niet geeft. Vervolgens wat therapie in mijn praktijk kost. Welke vergoeding je wellicht ontvangt. Onderaan dit artikel kun jezelf de vraag beantwoorden; is relatietherapie duur?
Wat geeft contextuele therapie jou?
In de therapiesessies hoor ik van mensen wat zij uit de sessies halen. Van de meesten begrijp ik dat hun gesprekken in de praktijkruimte en thuis beter verlopen. Er is minder ruzie. De patronen die jarenlang automatisch verliepen, worden ingezien en veranderd. Soms komt dat door een grote aha-ervaring. Veel vaker door een proces dat stap voor stap vooruitgaat. Het wordt zichtbaar door terug te kijken. Het grote voordeel van kleine stapjes is dat de meeste sessies een stap op zichzelf zijn. Zo levert iedere sessie iets op.
Contextuele therapie geeft:
- Verandering in gespreksvaardigheden. Ook over de onderwerpen die in het verleden spanning gaven.
- Informatie over verschillende psychologische theorieën die bij jouw ontwikkeling passen.
- Verandering in je eigen gedrag, waardoor jij jouw aandeel in de patronen in je relatie verandert.
- Een veilige haven waarin ruzies en destructief gedrag omgebogen worden tot een goed gesprek vanuit een open houding.
Wat geeft jouw therapie aan anderen?
Doordat jij verandert, verander je ook voor je omgeving. Wanneer je meer compassie hebt voor jezelf en anderen, dan geef je jezelf en anderen een veiliger gevoel. Dit doet de liefde vaak goed. En dat geldt niet alleen voor je partnerrelatie. Het geldt vaak ook voor vriendschappen, werkrelaties, familie en schoonfamilie. Wanneer jij jullie verschillen beter begrijpt, verdraagt, of begrenst, dan kun je de ander beter zien. Hierdoor wordt jullie relatie eerlijker.
Wat geeft contextuele therapie je niet?
Therapie geeft je geen garantie op een betere partner. Wanneer stellen in therapie gaan met de verwachting dat de partner verbetert, dan raken zij vaak teleurgesteld. Een persoon verandert vaak minder snel dan dat we wensen. Tijd en ruimte is nodig.
Verwacht je tóch dat je dankzij therapie een leukere partner krijgt? Dan wordt therapie waarschijnlijk al snel te duur. Verwacht je dat therapie je relatie stapje voor stapje wijzigt? Dan is therapie voor jou een goede koop.
Wat kost contextuele therapie?
Een goede balans tussen geven en ontvangen is belangrijk in relaties. Zo ook in onze relatie. Vandaar dat ik voor mijn veilige haven van aandacht en kennis iets terug vraag. Voor iedere sessie die ik geef, ontvang ik een betaling. Voor mij actuele prijzen ga je naar de pagina ‘Therapie gesprekken‘.
Wat krijg je vergoed van jouw zorgverzekeraar?
Gelukkig mag je vaak een helpende hand verwachten van je zorgverzekeraar. De meeste zorgverzekeraars vergoeden contextuele therapie wanneer je een aanvullend pakket afsluit. De vergoeding valt onder ‘alternatieve therapie’. Dit komt door mijn lidmaatschap van verschillende beroepsverenigingen. Er is veel verschil in de vergoedingen van verschillende zorgverzekeraars en de verschillende pakketten. Wanneer je in therapie wilt, is het raadzaam je aanvullend pakket te bekijken.
Is relatietherapie voor jóu te duur?
Heb je de kosten en baten afgewogen? Maar kom je tot de slotsom dat relatietherapie voor jou te duur is? Dan zijn er alternatieven voor relatietherapie. Je kunt bijvoorbeeld lid worden van een gratis site Over Psychologie. Daar vind je wekelijks nieuwe artikelen en podcasts over psychologie en over relaties.
Je kunt ook eenmalig investeren in online trainingen, online artikelen en inzichtkaarten. Hiermee kun je zelfstandig thuis aan de slag.