Geven en ontvangen in relaties
Vier tips om beter te geven en ontvangen
Genereus geven pleziert de gever en de ontvanger. Daarom is balans tussen geven en ontvangen zo fijn. Maak dus gebruik van de onderstaande vier tips en vind meer balans in je relaties.
Tip 1 – Geef gepast
Passend geven betekent dat je niet meer geeft dan je aankunt. Geeft dus geen tijd als je geen tijd hebt en geef geen oplossingen die jouw niet passen. Maar geef vooral waar je zelf een teveel aan hebt, met een lach. Zo geef je als extravert mens feestjes en een groot sociaal netwerk. En als hobby bakker het teveel aan taartjes die je het weekend bakte. Als je giften passen bij wie jij op dit moment bent, dan ben je goed op weg in passend geven.
Stem wat je geeft niet alleen af op jezelf als gever, maar ook op de ontvanger. Bedenk daarvoor wat de ontvanger nodig heeft. Of vraag de ander wat je kunt geven. De ontvanger mag niets eisen, maar wel vagen. Je beslist daarop zelf of je het gevraagde wilt geven, of niet.
- Geef niet te veel
- Stem wat je geeft af op jezelf als gever
- Vraag wat de ander nodig heeft
Wanneer bovenstaande lukt, dan geef je wat jullie unieke relatie nodig heeft. Dat geeft mensen vertrouwen.
Tip 2 – Geef zichtbaar
Ken je de uitdrukking “Zeggen wat je doet en doen wat je zegt?” Door te zeggen wat je doet, maak je de balans in je relatie inzichtelijk. Wil je een betrouwbare relatie? Dan is het onvoldoende om alleen goede bedoelingen te hebben. Een betrouwbare relatie vraagt namelijk om actie. Die actie maak je kenbaar als je benoemt wat je doet.
En als je dan toch samen spreekt over geven en ontvangen, dan kun je nog een stap verder gaan. Vertel de ander hoe je de relatie ziet. Schroom je niet om te benoemen hoe bijzonder dat voor jou is.
- Vertel en toon wat je geeft
- Spreek uit wat de ander voor je betekent
- Haal trots uit jouw geven
- En geniet van wat je geeft
Tip 3 – Geven en ontvangen in beweging
Evenwicht vinden in het proces van geven en ontvangen, dat is een voortdurende uitdaging. De balans in je relaties kan eigenlijk niet definitief op 0 uitkomen. Dat komt doordat mensen, hun noden en hun relaties steeds veranderen. Zoek dus niet naar evenwicht, maar naar voortdurende beweging.
- Accepteer dat je in een relatie geen definitief evenwicht vindt
- Bestudeer de beweging van geven en ontvangen over een langere periode
Blijf dus geven wat je wilt geven en geef met plezier. Vertrouw erop dat de ander voor jou over het algemeen hetzelfde doet, ooit deed, of weer gaat doen. Help je vertrouwen een handje door de balans over een lange periode te bekijken.
Tip 4 – Ben dankbaar voor de ander
Wanneer de ander passend aan jou geeft, vergeet dan niet om de ander ruiterlijk te bedanken. Als je wilt kun je de ander zelfs bedanken dat hij of zij bestaat. Want erkenning in de balans gaat over de erkenning van het passend geven én over het erkennen van het bestaan. Die erkenning geeft jou en en ander zelfafbakening en zelfwaarde.
- Bedank de ander voor wat wat je ontving
- Erken dat wat de ander voor je deed, voortkomt uit een mooie eigenschap
- Bewonder de ander hardop voor wie hij of zij is voor jou
Je hebt niets aan het lezen van deze tips
Nu heb je de belangrijkste tips gelezen en daar heb je helemaal niets aan! Je relatie verbetert niet als je léést over relaties. Er bestaat wel een kans dat de balans in je relaties verbetert als je de tips toegaat passen. Dus … welke tip ga je deze week toepassen? En in welke relatie?
Wist je dat ik ook schrijf voor OverPsychologie? Ook daar lees je meer relationele psychologie. Ben je op zoek naar meer hulp bij het geven en ontvangen in balans? Bekijk dan mijn webshop voor meer hulp.