Afstand in romantiek
Relatietherapeuten ontmoeten vaak mensen die nóg geen prettige afstand ervaren tussen zichzelf en hun dierbaren. Vandaar de stap naar relatietherapie. Gelukkig biedt relatietherapie vaak uitkomst door te informeren en veranderen. In dit artikel krijg je alvast informatie over de functie van afstand en de verschillende gradaties in afstanden.
Wat is de functie van afstand in je relatie?
Zonder wit geen zwart. En wat zit er tussen deze kleuren? Zonder de ander geen jou. En wat zit er tussen jullie? De ander aan de overkant raakt jou en jouw eigen kant, dankzij de afstand. Laten we afstanden eens bestuderen. Bekijken wat voor rijkdom de tussenruimte een relatie biedt.
In de ruimte tussen mensen leeft en geeft leven. In de afstand tussen mensen nemen mensen verschillende delen waar. Tussen geliefden liggen; de rest van de wereld, gedachten, gevoelens, het gedrag van het koppel en grenzen.
Grote en kleine afstand in je relatie
Ruimte tussen mensen kan groot en klein zijn. De grootte van de afstand beïnvloedt de veiligheid en comfort van mensen en hun relaties. Individuen, relaties en omstandigheden bepalen wat voor hen op dat moment comfortabel is.Toch heeft iedere afstand, groot en klein, iets moois in zich.
Onzichtbare relaties
In onzichtbare relaties overzien mensen de afstand niet meer, omdat deze erg groot is. Het is onzichtbaar of de ander nog wel in een relatie zit met je. Dat kan pijnlijk aanvoelen. Toch heeft deze afstand iets geruststellend in zich. Het maakt mensen tijdelijk vrij om, andere relaties te ontdekken.
Afgezonderd in het moment
Bij een grote afstand zijn mensen niet bewust met elkaar bezig. Ze denken niet aan elkaar, berichten elkaar niet. Er wordt ook niet gevoeld dat iemand aan de andere kant trekt, op hen wacht, of iets van hen verlangt. Er is ruimte voor eigenheid en eigen tijd. Persoonlijke ontwikkeling krijgt even voorgang, terwijl relationele ontwikkeling geduldig wacht. De relationele ontwikkeling heeft immers baat bij de persoonlijke ontwikkeling.
Kortom: mensen in grote afstand, geven elkaar geen aandacht. Tot later ineens het moment, dat de ander op natuurlijke wijze in ons bewustzijn komt. Dan wordt de afstand ingekort door vanzelfsprekend contact te maken. Hoewel de aandacht er even niet is, is de verbinding er wel.
Verbinding zorgt ervoor dat contact elk moment weer opgepakt kan worden. De afstand is namelijk de verbinding tussen jou en de ander. Het is de kunst om de kloof niet zodanig te vergroten dat de relatie niet meer zichtbaar is.
Samenzijn terwijl je alleen bent
Samen in een huis, op vakantie, aan het werk, op een feest, bij familiebezoek of thuis slapend. Dit soort ervaringen zorgen ervoor dat je elkaar te pas en te onpas tegenkomen, terwijl je eigenlijk los van elkaar bezig bent.
Deze afstand is prettig omdat de individuele vrijheid nog steeds aanwezig is. Tegelijkertijd is een ander veelvuldig in het gezichtsveld en op gehoorsafstand. Dat gaat eenzaamheid tegen. Het kan ook lastig zijn. Tijdens de Coronalockdown of pensioen blijft deze nabijheid wel erg lang duren. De kunst is de afwisseling.
Het is verrijkend wanneer momenten van kortere en langere afstanden afwisselen. Lukt dat door omstandigheden niet? Dan is het de kunst om bewust te zijn van de nabijheid en deze te verdragen.
Intimiteit
Knuffels, kussen, gesprekken, oogcontact of samen hetzelfde klusje klaren. De kloof is het kleinste, wanneer mensen hun aandacht richten op elkaar. Energie en aandacht verbinden. De relationele ontwikkeling krijgt voorrang. Toch is er ook bij intimiteit sprake van zelfstandigheid. Hierdoor blijft de kleine tussenruimte comfortabel voelen.
Tijdens de knuffel, staat ieder op eigen benen. In het gesprek heeft ieder een eigen mening. Tijdens oogcontact zijn er eigen emoties. En tijdens gezamenlijk tijdverdrijf een eigen werkwijze. In contact met elkaar neem je jouw eigen persoonlijkheid mee. Zo blijf je jezelf bij de ander.
In deze kleine lengte ben je afgestemd op elkaar, niet verloren in elkaar. Door de korte afstand zijn jullie getuige van die verschillen. Dat betekent dat verschillen bestaan en dat deze verschillen niet opgelost hoeven te worden. Er zijn andere gedachten, andere gevoelens en er is ander gedrag.
Wat fijn is aan intimiteit is de relationele zorg, terwijl je jezelf blijft. Hierdoor groeien de relatie en de individuen.
Geen relationele afstand
Mensen die geen afstand houden tussen elkaar, nemen over wat van de ander is, alsof het van henzelf is. In plaats van te reageren vanuit zichzelf, reageren mensen reactief op de ander. De mening van de één worden de denkwijze en de gedachten van de ander. De één z’n boos, wordt de ander z’n boos, schuld, of verantwoordelijkheid. Maniertjes van de één dienen de maniertjes van de ander te worden. Hetzelfde zijn, of gelijk hebben, is belangrijker dan gelukkig zijn.
Harmonie voelt prettig aan. Het is niet schadelijk als dit eens voorkomt in de relatie. De schoonheid van deze afstand is dat het de angst voor afstand wegneemt. In ieder geval voor even.
Leven voor de ander
Groots en meeslepend liefhebben, keert afstand binnenstebuiten. Totaal in elkaar opgaan is prachtig in de kunst. Heerlijk voor vurige seks. Voor sommige mensen heel mooi in het begin. Toch is voor veel relaties binnenstebuiten afstand uiteindelijk dodelijk. Het houdt vaak geen stand, omdat het onhandig, verwarrend en uiteindelijk pijnlijk wordt. Het lijkt er bijna op te grote kloof tot jezelf, waardoor er te weinig ruimte tot de ander overblijft.
Hoe afstand af te stemmen?
Relationele afstand op zichzelf, is voor veel mensen geen probleem. Er is zoals hierboven beschreven schoonheid te ontdekken in afstand. Het probleem ontstaat veel vaker uit de gedachten en gevoelens wanneer de geliefde afstand neemt. Wat helpt je bij het nemen van passende nabijheid?
Allereerst helpen begrip en bewustwording je. Wanneer je afstand begrijpt, dan herken je dat jouw behoeften aan verschillende afstanden niets afdoet aan de liefde voor je partner. Daarop kun je de behoeften van je partner ook beter verdragen.
Ten tweede helpt beweging in afstanden. Dit is belangrijk voor de relationele groei. Je stimuleert beweging door het dialoog over relationele ethiek en afstand. Contextuele relatietherapie ondersteunt het dialoog.
Een eerste stap is een open gesprekshouding en helpende gedachten voordat je in dialoog gaat. Bijvoorbeeld: “Relationele afstand ís liefde.” Of: “De relatie is te vinden ín de afstand.” Relationele afstand zo begrijpen, resulteert in afstand nemen met verbinding. Het zorgt ervoor dat je anders spreekt over en anders luistert naar behoeften aan nabijheid.
Welk product past bij jou?
Ben je nieuwsgierig naar meer helpende gedachten? Lees dan de andere artikelen. Of trek een inzichtkaart uit de stok “Denk aan relaties”, “Denk aan je schoonfamilie“, “Denk aan je familie“, of “Peins als een kunstenaar”.
Sommigen mensen willen minder in het hoofd bezig zijn met verandering, en meer in gedrag. Voor hen werken online trainingen goed. Voorbeelden zijn “Zo heerlijk anders” en “Lust, liefde, Loslaten.”
Wil je niet alleen met je partner aanmodderen, maar meteen professionele hulp? Maak dan een (online) afspraak met een contextueel relatietherapeut.