Midlifecrisis overleven
Hoe overleef je een midlifecrisis?
Zinvol leven geeft veel mensen een tevreden en gelukkig gevoel. Wanneer er al veel bereikt is in het leven, is het tijd om te kijken naar de zinvolheid van het leven. Hoewel het een voorrecht is deze stap te nemen, is het nemen van de stap vaak een heel gepuzzel. Dat gepuzzel kan uitmonden in een midlifecrisis. Wat helpt mensen als zij hun leven evalueren in het midden van hun leven?
Een focus op autonomie en zin
In sommige levensfases komt de focus op autonomie en zingeving. Bijvoorbeeld de puberteit, in het midden van je leven, en als jong bejaarde. Die focus schuurt soms met relaties en de wens om rekening houden te houden met anderen in je omgeving.
In de puberteit, waar je je authentieke zelf dient te vinden, hoort het erbij om tegen heilige huisje te trappen en soms over de grenzen van anderen heen te gaan. Op die manier vind je jezelf. Omdat je jong bent, gaat dit niet altijd even handig. Maar je mag leren van jezelf en je omgeving.
Waar je als puber nog veel mogelijkheden hebt, en je eigen pad volgen bij je levensfase hoort, heb je als 40er en 65er minder vrijheid. In latere levensfases heb je keuzes gemaakt waar je verantwoordelijkheid voor voelt. Tegelijkertijd knaagt het verlangen naar autonomie. Het is in deze fase aanlokkelijk de oplossing die in de puberteit goed werkte weer voor de dag te halen. Toch voelt het vaak niet zo netjes om te schoppen en grenzeloos te zijn op latere leeftijd. Voor een midlifecrisis is een andere tactiek nodig. Gelukkig kan er in veel nuances bijgestuurd worden.
Puzzelen tussen autonomie en verantwoordelijkheid
Voor eerder gemaakte relaties die je zelf koos, heb je nu de zorg en en de verantwoordelijkheid. Vandaar dat nuances het hoogst haalbaar zijn. Hoe kun je in je midlifecrisis toch trouw blijven aan je unieke zelf?
Het is de balans houden tussen je autonomie en verantwoordelijkheid. De vraag in de 2de helft van je leven is dus: wat staat je te doen wat goed is voor jouw ontwikkeling, binnen de kaders van de ontwikkeling van de belangrijke anderen om je heen.
Het is niet gek dat deze belangrijke vraag mensen omver blaast. Gelukkig hoort het antwoord vinden op deze vraag bij je levensfase en dus zijn de 40ers uitgerust met voldoende vaardigheden om deze vraag te beantwoorden. Vertrouw maar op het proces waar je inzit.
Welke producten zijn interessant in een midlifecrisis?
Het antwoord op deze puzzel, vind je door hier tijd aan te besteden. En soms is een beetje hulp ook fijn. Hulp van een buitenstaander waar je geen verantwoordelijkheid naar hebt, die wel het beste voor heeft met jou én je dierbaren. Liefst eentje die begrijpt voor welke vraag je écht staat.
Heb je dus teveel last van groeipijnen, schroom dan niet om hulp te accepteren. Bijvoorbeeld door een paar gesprekken met een contextueel professional. Of via de inzichtkaarten “Peins als een kunstenaar” of “Denk aan de Zin“. De online training “Zo heerlijk anders” helpt je ook bij de balans tussen autonomie en verantwoordelijkheid.
De keuze is aan jou, autonoom mens.