En tóch blijf ik boos
Ben je nieuwsgierig hoe het er aan toegaat bij echte relatietherapie na een affaire? Lees dan de verhalen van Mirella Brok. De eerste en tweede sessie staan ook op deze blog.
Wat als iemand boos blijft na een affaire?
Het is nu anderhalve maand en vier relatietherapiesessies geleden dat Jacobs geheime affaire ontdekt werd door Nadine. Nadine is onverminderd emotioneel. Wat er aan verdriet minder wordt, lijkt er in boosheid bij te komen. Ineens schreeuwt Jacob ook boos: “Houdt het dan nooit op? Ik ben fout. Ja. Ik ben fout. Dat weten we ondertussen wel. Maar jij bent ook fout geweest, Na-dine! Jij maakt ook fouten.” Hij knikt naar en wijst met zijn vinger in het gezicht van Nadine. Hij valt stil en lijkt haar verbaasde gezicht nu pas voor het eerst bewust te zien. “O!”, roept hij nog maar eens, een stuk zachter dan daarnet. “Ja,” zegt Nadine, “en toch ben ik nog boos.”
Wanneer houdt boosheid op?
Thuis zou Jacob misschien opnieuw reageren dat het op moet houden, blij eindelijk een voet tussen de deur te hebben. Of Nadine zou misschien wakker worden uit haar verstandsverbijstering en een steek onder water geven zodat ze niet met haar eigen stuk geconfronteerd hoeft te worden. Maar Nadine en Jacob zijn niet thuis. Ze zitten bij hun relatietherapeut die reageert op hun boosheid.
Er zijn allerlei vaktermen bedacht voor de vaardigheden die de therapeut inzet. Dat doet er nu niet toe. Wat er toe doet is dat het niet “uit de klauwen escaleert” zoals Jacob met een grap zegt. In de komende sessies zullen Jacob en Nadine meer leren zodat ze het zelf thuis op kunnen pakken.
Welke escalaties zou jij willen voorkomen?
Je kunt jezelf ook thuis trainen in effectieve communicatie. Bijvoorbeeld door de artikelen te lezen. Of door dagelijks inzichtkaarten te trekken. Je kunt jezelf ook online trainen.
Het koppel en het verhaal in dit artikel zijn fictief. Het verhaal ontstond uit een verzameling van duizenden sessies om een beeld te geven hoe relatietherapie eruit kán zien.